26 juni 2009

en Alkoholist i Kungsör

Thor Modéen


Thor Odert Folke Modéen (smeknamn "Tosse"), född 22 januari 1898 i Kungsör, Västmanlands län, död 28 maj 1950 i Stockholm (gulsot), var en svensk skådespelare och komiker.
Modéen blev elev hos regissören Muck Linder vid Lorensbergsteatern i Göteborg 1916, och fick därefter engagemang vid Novilla, Folkets Hus, Folkteatern, Södra Teatern, Oscarsteatern, Wasateatern och Kungliga Operan i Stockholm.
Modéen är främst känd för sina roller i så kallade pilsnerfilmer. I många filmer uppträder Modéen med Åke Söderblom som parhäst. Vanligtvis spelar han cigarrökande grosshandlare, bekymmerslös rekryt eller polisman och med sin kroppshydda dominerade han alla scener. Vad många kanske inte vet är att han började sin karriär som mager dansör, sångare och revycharmör, 1918 i Göteborg.[1]
Modéen har fått en kombinerad teater/bio uppkallad efter sig i födelseorten Kungsör. Det står även en staty över honom mittemot teatern. Thor Modéen var verksam vid Södra Teatern i Stockholm och Thor Modéens trappor går från Katarinavägen upp till teatern. Den invigdes 2 september 1980.
Den 7 mars 1935 dömdes Modéen, och kollegan John Wilhelm Hagberg, till 75 kronor i böter enligt paragraf 13 i Ordningsstadgan, för att han varit för rolig i samband med en matiné på juldagen i Sportpalatset i Stockholm. Han skall bland annat ha burit en alldeles för rolig hatt.[2]
En staty över skådespelaren avtäcktes den 29 augusti 1998 i anslutning till de återkommande "Thor Modéen-dagarna". Statyn har utförts i brons av skulptören Birgitta Stenberg tillsammans med sonen Erik Stenberg, Stockholm. Statyn avtäcktes av Thor Modéens barn Lars Modéen, Margareta Perby och Thor Modéens syster Gudrun Friberg samt Sickan Carlsson.
Thor Modéen spelade också in tiotals grammofonskivor78-varvare med dialoger och sketcher, många tillsammans med Arthur Rolén.
Skådespelaren Ulf Larsson - "söndagsöppet" med mera - har alltid haft Thor som sin största förebild och ett tag, även flyttade till Kungsör för att uppleva Thors hemstad. Han bodde då på "Kungsörs Torp" som ligger strax bakom drottning Kristinas ridbana precis vid Mälarens strand.
Thor Modéens stora fritidsintresse var filateli.

En kväll i Juni...
Klockan passerar halv tio och vi har checkat av Kungsör stad, sett sverige förlora på straffar och smakat stadens öl. Nu laddar vi upp inför morgondagen och Micke lär ut lite öppningar... Anmälan mellan halv tio och tolv imorgon. Men nu ska vi ta ett dopp i sjön på den gudomliga campingplatsen vi fick. Precis breve´service huset..
Rykten säger att Micke Olsson från kalmar har anmält sig, men som tur är, så är han bara med andra veckan.

Hjälmaren


Innan vi kom fram körde vi förbi HJÄLMAREN.

Dags att dra iväg

Nu har vi lämnat kalmar med siktet inställt på Kungsör. Igår kväll bokade vi in en camping plats för 180 spänn /natten på Ekudden, som ligger en kilometer från centrum.
Bilen går väl sådär, räknar med 4 timmar till Norrköping.
Husvagnen är i någorlunda skapligt skick, men de blir bra.
I bilen spelas Grymlings Guldkorn skiva.