14 januari 2024

Seger mot serieledarna!

På söndagen var det dags för största möjliga utmaning i serien, match borta mot serieledarna!

Matchen föranleddes av att jag själv insjukade i halsfluss i början på veckan, men då jag väntade en stund tills det riktigt jävligt innan jag åkte till jourvården för utskrivning av medikamenter så innebar det att min kära fru, på lördagseftermiddagen, frågade mig om jag verkligen skulle spela. Och som jag då fortfarande drogs med väsentliga smärtor och mitt tal var hemmat så fick jag erkänna att jag nog inte skulle det. Reserv kallades in, planer ändrades osv.

På matchdagen vaknade dock reserven sjuk varvid Johanna fick ringa till Rödeby och säga att vi bara kom med sju spelare. När Albin anslöt till samlingen i hemmet sa han till mig att jag lika gärna kunde följa med ändå. Jag kände mig mycket bättre. Med mycket mindre halsont, obehindrat pratande och en hälsosam fasta på sömn och kost de senaste dygnen som uppladdning kröp jag ur soffan, in i duschen och sedan vidare ut i bilen.

Väl framkomna i Rödeby kände vi ändå att det skulle bli en jämn match och en jämn match blev det! På första bordet satt jag. Det var anledningen till att jag åkte med, var jag med fick i alla fall övriga spelare lättare motstånd. Jag fick till min förvåning spela en öppning jag kunde efter min studietid i Luleå i slutet på 1990-talet. I ett kritiskt läge var motståndaren för snabb med en bondeframstöt och plötsligt hade jag goda vinstchanser. Utifrån betraktat fanns det dessutom ganska "lätta" varianter som ledde till seger, men idag var inte en sådan dag, jag nöjde mig gärna med att inte tänka så mycket under partiet, aldrig riskera något, och sedan få en remi till laget. Skojigt också att få ta poäng mot en Sverigemästare! Tillråga på allt detta år, när hanns titel fyller 50 år.

Mikael Cederblad, som debuterade för Ölands SS, kom ok som svart på sista bordet men gjorde ett förbiseende som möjliggjorde en kombination för motståndaren som utmynnade i ett damslutspel med två merbönder från motståndaren. Trots kämpande enda in i slutet fick vi inkassera vår första förlust för dagen och vi låg under med en poäng.

I övrigt såg det bra ut, det var egentligen bara Palle som stod lite trångt i sitt parti, men det där har vi sett förr och det brukar ju ordna sig. Jan Henell t.ex, lurade till slut sin motståndare och fick stor postionell fördel, när motståndaren sedan missade ytterligare ett hot så lyckades Janne fånga damen och sedan var det lika igen!

Ingvar Landén spelade ett stabilt parti som svart åter igen. Ingvars säsong denna säsong är kanske den starkaste någonsin! Denna gång fick han till bra spel i franskt men valde att hålla ihop allt till remi istället för att chansa med något, ett klokt beslut i detta fall och halvan var i hamn mot den avsevärt högre rankade motståndaren. Fortfarande oavgjort.

Johanna fick spela "världsmästaröppningen" för tredje gången i rad i allsvenskan och vann även denna gång. Hon fick snabbt tryck i ställningen och kunde till slut utyttja svarts passivitet till att fiska fram en matt. Ledning med en poäng igen!

Palle lyckades aldrig få till något spel i sitt parti, och även om han spelade som bäst när partiet redan var förlorat så kunde han inte hålla det. Förlust och likaläge i matchen med två partier kvar. Anledning till oro? Nä, allt kändes faktiskt lugnt med ett slutspel i Albins parti som var minst remi och samma sak i Joels parti

Joel spelade stabilt som vanligt (fortfarande obesegrad i Ölands SS!) och filurade till sig en bonde i mittspelet. Efter partiet tyckte han självkritiskt att han lite för snabbt bytt bort de lätta pjäserna, vilket nog var fallet. Tornslutspelet som blev kvar gick dock inte att vinna och remin var snart ett faktum. 3,5 - 3,5 och ett parti kvar!

Då var det Albin igen. Denna gång kom han helt ok i öppningen och lyckades sedan ta över helt in mot slutspelet. Frågan var om han skulle lyckas bryta igenom och genom ett tematiskt bondeoffer lyckades han öppna ställningen och till slut matta! En fantastisk seger för de våra!

Resultat:
Rödeby SK - Ölands SS 3,5-4,5
1. Magnus Wahlbom, 2149 - Mikael Lundström 0,5-0,5
2. Anders Svensson, 2095 - Ingvar Landén 0,5-0,5
3. Ulf Lundgren, 1821 - Johanna Lundström 0-1
4. Georg Karavidis, 1803 - Paul Johansson 1-0
5. Sten Bernhardsson, 1787 - Albin Olsson 0-1
6. Dragan Lacic, 1777 - Jan Henell 0-1
7. Bengt-Åke Ljungqvist, 1670 - Joel Henriksson 0,5-0,5
8. Fehmi Oguz Ozkerogliu, 1567 - Mikael Cederbladh 1-0