09 mars 2016

Hårt i rond 3 i KM!

För första gången på länge var det maximalt antal partier som spelades samtidigt under tisdagen.

Det största intresset ådrog sig toppmötet mellan Christer E som vit och Anders. Förväntningarna var stora, men efter den inte helt optimala partiinledningen.

1.e4, c5
2. Sf3, e6
3. d4, exd4
4. Sxd4, Sf6
5. c3(TN), Sxe4
6. Dg4, Sf6
7. Lg5, Sxg4
8. Lxd8, Kxd8

Så var i praktiken partiet över och Christer fortsatte bara i sisådär 40 drag till.

Partiet mellan Micke C och Albin blev en jämn historia där först Micke fick lite långsiktiga strukturella fördelar men Albin lyckades utjämna och möjligen komma lite bättre. Albin råkade dock tappa en bonde och när han sedan bytte ner till ett bondeslutspel med bonde mindre var förlusten ett faktum.

Mikael L mötte Jan F och efter en ganska tråkig damgambit rufflade jag, möjligen halvt osunt och kom till slut ner i ett slutspel med två lätta + 5 bönder mot torn och 6 bönder där bara jag kunde vinna, vilket jag också gjorde efter ett bra slutspel.

I kvällens sista parti ryckte Karl åt sig ett rejält initiativ i öppningen mot Benny, ett initiativ som till slut inbringade ett par bönder och till slut hela partiet.

Resultat rond 3:

Christer - Anders 0-1
Albin - Mikael C 0-1
Mikael L - Jan F 1-0
Karl - Benny 1-0
Palle frirond.

Ställning efter rond 3:

Anders och Micke C 2,5
Micke L, Christer E och Benny 2p
Paul 1,5p
Karl M ( ett parti mindre spelat ) och Jan F 1p
Albin ( ett parti mindre spelat ½p

Lottning rond 4:

Anders - Micke L
Christer E - Micke C
Palle - Karl
Jan F - Albin
Benny frirond.

Notera att nästa rond spelas redan nu på tisdag!

Förlust mot Värnamo

Det ville sig inte riktigt när Ölands SS tog emot Värnamo hemma. Vi luftade truppen rejält och gav förtroende åt vårt unga garde, Ingvar Svensson, Daniel Karlsson och Benny Rosenquist.

Det började annars bra, Värnamo kom med sju spelare och vi hade vunnit vårt första parti! Reserverna skötte sig. Det skulle dock falla på de rutinerades lott att se till så laget förlorade.

Det började med att undertecknad satte pjäs efter 10 drag, och som spelet utvecklade sig blev tvungen att ge upp efter 14. Henell hade också bekymmer och nödgades ge upp och därmed låg vi under med 1-2. Inte så farligt egentligen, vi hade många chanser kvar. Dock blev det mer bekymmersamt i och med att båda Christer och Ingvar stod på förlust från, i princip, femte draget. De skulle så klart komma att förlora sina partier och därmed var vi tvungna att vinna det som var kvar för att spela oavgjort. Micke P gjorde inga misstag utan malde ner sin motståndare fullständigt och när den senare satte pjäs var partiet över.

Daniel Karlsson har länge varit lite av en "Dark horse" i öländskt schack och vi minns alla med vilken bravur han såg till att lag-öm guldet hamnade hos Persnäs för ett tiotal år sedan. Nu fick han äntligen sitt stora genombrott i tävlingssammanhang och kunde efter imponerande spel vinna sitt parti. Ställningen således 3-4 och Karls motståndare bjöd honom remi vilket Karl accepterade. Han hade nämligen råkat räkna fel på resultatet och glömde bort sin möjlighet att fråga lagkaptenen om ställningen. Nåväl, Karls ställning var när allt kommer omkring förlorad så en halva var i själva verket en bonus.

En tung lagförlust så här i sluttampen och nu gäller det att inte förlora mot Ingelstad i sista ronden. Samtidigt är det viktigt att vi har tålamod och låter de unga få speltid så att de utvecklas.

Öland - Värnamo 3,5 - 4,5

Micke L - Martin Göransson E1969 0-1
Micke P - Arnold Hermansson E1959 1-0
Jan H - Firas Alsaied Ali E1841 0-1
Karl M - Johan Sundeby E1747 ½-½
Christer E - Ulf Therén E1696 0-1
Ingvar S - Isac Johansson E1671 0-1
Daniel K - Vilgot Egerhag L1200 1-0
Benny R - w.o 1-0