05 februari 2017

Allsvenskan 2016/2017, rond 5

Ännu en söndag i schackets tecken för Ölands SS när vi gästades av Ronneby SK. Vi var ett fjällstyrt lag då lagledaren satt på en topp och joddlade stenhårt fram vad som gick att uppbringa vid brädena. Det var inte det lättaste när många var insnöade eller bortresta eller både och.
Ingvar Svensson ställde upp på bord 6 och Marcus på bord 7 så det räckte med ett wo på bord 8. När så matchen började såg det lugnt och fint ut länge i öppningsspelet för de flesta ölänningar.

Dock envisades Jan H att spela caro-can och bestraffades tidigt med en bedrövlig mittspelsställning. Motståndaren fick ett smörgåsbord av läckerheter att finna ett kungsangrepp och fann till slut även matten.
Ställning 0-2 och jag vred på huvudet ända till bord 2 där Karl aktiverat spelet som vit och såg ut att ha full koll. Tittade till på bord 1 där Micke slog b2 bonden och stod på vinst. Vred huvudet till bord 5 där Johanna kom ut lugnt i öppningen och valde c5 i en pirc istället för det förväntade c6. Ingvar spelade fläckfritt i öppningen och stod bra. Marcus spelade öppningen utan att offra bonde och verkade ha kontroll.

I mitt parti mot Bent Åke så trasslade jag ut öppningen och hade ett fint slutspel på lut med var sitt torn och likfärgade löpare. Ja att jag hade merbonde med tre enorma bönder på e4,e3 och e2 såg nog lite finurligt ut men jag bytte av så det blev ok ändå.
Tar en kaffe och sätter mej igen och då får jag till min bestörtning se att Karl blivit upprullad och motståndarens monsterspringare samverkade med damtorn till en obönhörlig förlustställning för Karl. Så då 0-3!

Börjar få nackspärr och kikar bort till bord 7 där Marcus ställt en springare på kanten emot alla lagar och när den inte har någonstans att fly miste han den och slutligen partiet efter att han stretat emot samt försökt ruffla en matt på h2 länge å väl. Jahaa då var det 0-4!

La in en snus och bad en bön om ett mirakel för oavgjort kunde väl vara möjligt? I mitt parti har jag låst upp kungsflygeln och stormar på med dambönderna emot vad som kändes som vinstvägen...gul å fin ända till trollkarlens magiska slott. Gör några självklara drag och när jag så byter torn av någon anledning utan att ha placerat löparen där den ska vara så är mitt parti stenremi! Sådåjahaa det är 0,5-4,5 och en solklar torsk på gång.

Går förbi Micke på bord 1 och ser hur landet tvärtom farit fram på hans bräde då en säker vinstställning blivit till en bedrövlig förlustställning. Micke ger upp innan det behövde bli för plågsamt och det står 0,5-5,5.

Kvar är Ingvar Svensson och Johanna Lundström men av Ingvars fina ställning är det inte mer än en remi att krama ur och Johanna slet sedan länge med att få något motspel men förvägrades detta å det gruvligaste så en nolla till denna dag. Slutställning 1-7 och vi grattulerar Ronneby SK till segern!

Det ekade i fjällen efteråt och rykten går att det kommer och bli en del huvuden som rullar tills nästa rond från en ogipsad lagledares sida!