22 november 2023

Äventyr på Gotland - 11 sek från oavgjort.

Så var det äntligen dags. Höstens höjdpunkt med bortamatch mot Visby SK. Första gången som något klubblag från Öland och Gotland möt varandra i schack någonsin!

Färjeförbindelserna gjorde så att resan måste förtas fredag-Söndag.
Vi inledde resandet med att Johanna hämtade vimpel och fyra spel med klockor i spellokalen. Albin kom sedan och hämtade mig och Johanna och minibuss hämtades hos uthyraren. Efter upphämtning av Henell i Skogsby, Palle på malmen samt Göte och Joel på Gasten så fortsatte resan mot Oskarshamn. Albin och Ingvar åkte samtidigt i parallell bil till Oskarshamn, då Albin ämnade förta en resa till Norrköping vid hemkomsten.

Väl på båten spelades blixtturnering med lottning i medlemssystemet. Hårda och jämna partier lämnade Palle som slutsegrare. Efter ett virvarr i Visby, där vi till slut hittade våra luxiösa och väl tilltagna rum, infann sig nattens ro och laddning inför lördagens historiska match kunde inledas.

Sedan vi intagit en god frukost kom var vi sedan till slut i spellokalen.
Efter att ha beskådat matchlistan insåg lagledaren att det skulle bli en jämn match, en match som inleddes med att Johanna vann. Världsmästaröppningen spelades och Johanna fann ett snyggt löparoffer i centrum som snabbt ledde till partivinst och vi ledde med 1-0. Tyvärr dröjde det dock inte länge förän Göte gick fel och efter öppningen visade det sig att många pjäser skulle gå åt till att slippa bli matt. 1-1. Ingvar spelade ett jämnt parti som förflackades en del och när motståndaren bjöd remi var resultatet 1,5-1,5. Jämnt som tippat alltså! Kvar satt fem spelare. På förstabordet stod Albin sämre som svart och plågades hårt av sin motståndares positionella spelstil. I mitt parti stod jag trångt, men det kändes helt lugnt och nära remi. Henell stod dåligt men kanske skulle kunna hålla en halva och Joel stod mycket bra mot sin motståndare. I Palles parti tappade han en tidig fördel och partiet mynnade ut i remi. 2-2. Joel tappade också en stor fördel och även om han fortfarande stod lite bättre i slutställningen så var remin inte mycket att säga om och så var det 2,5-2,5. I mitt parti gick jag helt fel i ett drag och stod snart på förlust. Efter att motståndaren fått en minimal tidsnöd repeterande han dock positionen ett par gånger innan drag 40 och när Henell tyvärr tillslut förlorade sitt parti repeterade han postionen ytterligare än gång och plötsligt var det bara ett parti kvar och 4-3 till Visby. Ingenting talade heller för att vi skulle klara någon halva tvärtom, Albin var hårt plågad och trots att han hittade en kontring och lite aktivitet så verkade det ändå bli förlust. Men nu var det dags för spänning på riktigt!

I en minimal tidsnöd, med 3-4 drag kvar till 40-drag, glömde Albins motståndare att trycka på klockan vid en slagväxling. Då hade båda spelarna Ungefär 2,5 min på klockan, med kanske en halvminut mer till motståndaren. Sekunderna tickar på, Albin tar så klart tillfället i akt och begrundar positionen lite ordentligt. Johanna, som blivit utvald till domare i partiet håller uppsikt över åskådarna så att ingen låter spelarna få veta hur det förhåller sig.

Ingenting händer, sekunderna tickar, och lagledaren blir tvungen att gå ut i korridoren när det återstår 25 sekunder på klockan. Då, plötsligt, tittar motståndaren på klockan och rycker till! Med 11 sekunder kvar spelar motståndaren sitt drag, ett unisont skratt sprider sig bland åskådarna och motståndaren vinner efter ytterligare 1 timme.Resultat:

Visby SK - Ölands SS 5-3
1. Mattias Sollerman - Albin 1-0
2. Marcus Unesson - Mikael L 0,5-0,5
3. Lasse Linusson - Johanna 0-1
4. Roger Jakobsson - Ingvar Landén 0,5-0,5
5. Lennart Olsson - Göte 1-0
6. Mir Shwan Kurdi - Palle 0,5-0,5
7. Nezar Alfahle - Joel 0,5-0,5
8. Johan Augustsson - Jan H 1-0

Nåväl, nu var det dags för resturangbesök och Ingvar lyckades återigen fantastiskt i sitt jobb som ansvarig för resturangdetaljen. En mycket god och trevlig middag följdes av lite froterande med de gotländska invånare på en lokal pub innan kvällen blev natt med chockspel och diverse gamman.

Söndagen inleddes med att vi efter frukosten checkade ut - gick till bussen med packningen och fann bussen död. Framljuset hade stått på över natten och bärgare behövdes. Efter 1,5 timmes väntan och diverse rundturer i Visby (själv han jag med 9 kyrkoruiner!), så förättade vi en resa till Ljugarn och spisade rauksightseeing innan vi hamnade i Kneippbyn och vågade stänga av bussmotorn igen. Efter en ny blixtturnering, och diverse mat på båten, så förättade vi sista rundan med minibussen innan vi var hemma. En helt fantastisk resa, förutom de där 11 sekunderna då!