04 februari 2024

Fantastisk utdelning mot Västervik!

Med en tredjeplats och råg i ryggen åkte vi norrut för match mot seriejumbon Västervik. Vi visste dock att deras sistaplats i serien mest var en chimär; de har denna säsong haft svårt att få ihop fullt lag och bland annat spelat 4-4 mot Oskarshamn med fem spelare! Det visade sig också att vår snittranking var ca 100 poäng lägre än våra motståndares. Hård utmaning med andra ord.

Matchen började, som så många matcher förr, med att Conny spelade remi på bord 1. Med de vita pjäserna valdes en stabil variant där det är svårt för svart att hitta vinstspel. Det fortsatte sedan med att Mikael C fick till ett våldsamt angrepp som vit mot sin motståndare och fick avsluta med en dubbelschack och matt. För lagledaren kändes det i detta skede helt ok. I mitt parti stod jag något sämre på bord 2, på bord 3 var Johannas parti oklart och på bord 4 såg det tufft ut för Palle. Anledningen till min tillförsikt stavades resten av brädena där det såg ut som om Albin, Björn och Jan skulle vinna sina partier. Mycket riktigt vann först Björn och sedan Albin efter partier som var likartat stabila, där motståndaren aldrig riktigt kändes nära och så stod det plötsligt 3,5-0,5 till oss!

Det blir dock lite körigt. Jag gör, vad jag först tror, en rejäl bortsättning. Men motståndarna gör ett par tveksamma drag och plötsligt är det jag som mattar! 4,5 till oss och matchen är vunnen. På Johannas bord missar Jörgen bästa fortsättningen i ett kritiskt läge och Johanna vinner till slut säkert slutspelet. Även Palles motståndare missar någon chans och till slut får Palle in en kontring där det inte går att förhindra matt för motståndaren. 6,5 - 0,5 till oss. Kvar sitter Jan H med en ställning där han missat att utnyttja sin angenäma ställning och nu måste försvara en remi. Men tanken på ställningen i matchen kombinerat med hemlängtan gör att Henell ger upp så att vi kan åka hem. Seger borta mot Västervik med 6,5-1,5 således. Flyt på några bord, oflyt på ett och ett resultat för oss som är ett par partier för stort.

Glädjande resultat för laget och framförallt för de av oss som varit med och förlorat i Västervik förr med stora siffror 7-1 och 6,5-1,5 som för inte så många år sedan var normalt i detta möte.

Västerviks ASK - Ölands SS 1,5-6,5

1. Viktor Nilsson, 2168 - Conny Olsson 0,5-0,5
2. Niklas Alexandersson, 2057 - Mikael Lundström 0-1
3. Jörgen Karlsson, 2056 - Johanna Lundström 0-1
4. Johan Jersblad, 2030 - Paul Johansson 0-1
5. Sten Larsson, 1687 - Albin Olsson 0-1
6. Rolf Reimer, 1848 - Björn Alling 0-1
7. Jonathan Fallqvist - Mikael Cederblad 0-1
8. Shauki Usef - Jan Henell 1-0

Serien avslutas med två hemmamatcher i mars, mot Oskarshamn och Kalmar.