23 januari 2018

Åttondelsfinal ÖM 2018

Igår kväll var det äntligen dags för årets upplaga av långa ÖM att dra igång. Dock saknades fjolårets stjärnskott och finalist Benny Rosenkvist i startfältet. Kanske var det pressen från den direktsända finalförlusten som satt sina spår, eller var det vadet Conny aldrig behövde äta upp?

Men det var nästan som om den där Rosenkvist fanns med på ett hörn igår kväll ändå, fast i en annan skepnad. Kvisten hade blivit en blomma och det blev omgångens skräll. Ulf Rosén kunde nämligen som svart hålla undan till remi mot 2016 års ÖM mästare Leif Svensson. Ett jämt parti som låstes ihop och Rosén kunde svälja nyckeln och därmed avancera till kvartsfinal.

Palle ställdes mot Daniel Karlsson vars medverkan i individuella ÖM var en evighet sen. Det märktes att schacken har gått framåt på Öland sedan 90 talet och Palle kunde stänga in Daniels löpare och därmed knipa segern i partiet.

Själv fick jag en behaglig resa sedan min motståndare råkat sätta bort sin springare tidigt i partiet. På något liknande sätt avancerad även Fredrik. Mikael L mötte Bo Olsson och i ett kvalitetsmässigt jämt parti var det ändå fördel i ställningen för Mikael som även vann säkert och planenligt.

Henell & Urban trocklade sig vidare utan större svårigheter mot Erling respektive Ingvar. Regerande mästaren Christer Erlandsson lät partiet gå lite väl långt i vissa ögon. Men är man mästare vet man mer än sin publik och Erlandsson tog sig vidare efter ett långt parti mot Tomas Svensson.


Resultat:

Mikael L - Bo Olsson, 1-0
Fredrik S - Crister C, 1-0

Palle - Daniel K, 1-0
Albin - Niklas, 1-0

Urban - Ingvar, 1-0
Leif - Ulf, ½-½

Christer E - Tomas, 1-0
Erling - Jan H, 0-1


Kvartsfinal (färg ej vald):

Mikael L - Fredrik S
Albin - Palle

Urban - Ulf
Jan H - Christer E