09 april 2019

KM 2019-dramat på Tallis

Ändrad spellokal till den på andra sidan grusgången. Vi är ju flexibla och kånkade över våra bräden dit. Stor kaffebryggare på plussidan samt normal innetemperatur. Vem skulle sedan nypa åt sig titeln återstod att se.

Albin spelade som vit mot Christer i vad som blev det snabbaste vägen mot undergång för svart. Ett par rejäla smockor mot centrum och öppnad kungsställning. Christer fick sedan se sina pjäser vara offside på damflygeln vilket gjorde slutforceringen för Albin snabb samt klinisk.

De båda gambitspecialisterna morrade till det på brädet och det blev känd terräng för båda. Skulle man tro men Mikael hade terräng samt aktivitet i kompensation för bonden. Karl kämpade i en trängd ställning och Mikael spelade metodiskt och i en relativ jämn ställning stjälpte det över till hans fördel när Karl gör ett feldrag och det blev god natt jord för svart.

Palle som inte tippat sig som vinnare av KM hade svart mot Stefan som tog för sig ordentligt i öppningen. Palle som envist fortsätter sin vägran att lyssna på Micke och bufflade fram damen.
Då går Stefan fel via dragomkastning och vips ryker bonde samt en drös avbyten på det. Tornslutspelet såg vunnet ut för svart men sagt ska bli gjort. Det vägde närapå jämt men när Palle kombinerade fram tornbyte var vinsten i hamn.

Under sitt slutspel kunde sedan Palle beskåda finalbordet mellan Jan Henell och Anders. I god ordning spelade Jan snabbt och Anders tog tag i taktpinnen som vit. Svart ställde upp sig stabilt i betongförsvar. Anders nötte tid för att bryta genom. I det här läget tvivlade Palle starkt på att det skulle bli remi och en titel till honom så han malde vidare i sitt slutspel. Vad han då missar är när Anders trängd av tid tappar greppet om damen samt även partiet. JanH är därmed dubbel mästare på ön i både ÖM samt KM.

Hatten av Jan nu kan du fira detta med en resa till varmare breddgrader och sola dej i mästarglansen!