11 mars 2020

KM rond 5, kampen om titeln hårdnar

Årets KM ser ut att bli en kamp ända in i kaklet. Kvällens rond blev intensiv och händelserik med högintressanta ställningar på alla bräden. Nåväl kaffet var nästan slut så desperat skrapades det sista upp ur burken och bryggaren sattes i arbete.

Palle hade svart mot JanH som öppnade i furiöst tempo. Klokt nog gjorde svart tidig rockad. Sedan öppnades centrum upp till priset av en bonde för Palle. Vit stod orockerad med kungen och intet att vänta på för Palle som först la in några schackar sedan nöp tillbaka bonden. I den vevan fick Janne in en torngaffel men trycket mot kungen gjorde att han avstod. Det byttes ned till remitoner. Då kombinerade svart en bonde och malde på till snar vinst.
Christer mötte Mikael som svart och kom illa till med två omöjliga löpare fastlåsta samt kung naglad på e8. Dock något inexakt spel från vit tappar bönder och byter av tills svart utjämnat. Efter dambyte såg det ut som om Christer skulle överleva men med MikaelC får man inte släppa garden en enda sekund. Matten kom lika olustigt som plötsligt för Christer.
JanF hade vit mot Anders och i detta parti var det positionellt rävspel på hög nivå. Janne lirkade och vred på damflygeln och när chansen fanns till bonderov samt vinstspel missade han. Dock fortsatt svårt för Anders att hitta något motmedel. Till slut fick Janne fribönder men kung och löpare kom ur spel när Anders schackade hem en remi.

KM rond 5
Karl-frirond................1-0
JanH-Palle....................0-1
MikaelC-Christer........1-0
JanF-Anders..............remi