26 januari 2010

OKG Draget

I helgen var det ny turnering i Oskarshamn och jag var som vanligt där för att främja den lokala schackscenen. Tänkte avlägga en rapport för den som eventuellt skulle bry sig..

Rond 1 Nahib Seeman, Oskarshamns SS, 1338 - MN 0-1

Hur ska man resonera när man börjar en turnering som svart mot en 1300-spelare med ovan betänketid? Gå in i en hård variant och spela utan tålamod eller tålmodigt mala ner motspelaren? Självklart det andra alternativet säger ni och där håller jag med. Varför spelar jag då som en idiot och tillåter ett livsfarligt kungsangrepp? Nåväl, hade jag mött en starkare spelare så hade jag blivit krossad, nu offrade min motståndare bort sig och jag fick vinna det första partiet.

Rond 2 Jörgen Karlsson, Västerviks ASK, 2220 - MN 1-0

Svart igen kändes surt. Jörgen är dessutom precis den typ av högre rankad spelare jag sällan har en chans mot; positionell och utan att någonsin förhasta sig. 1.Sf3 besvarades med b5 och så var vi igång. När jag äntligen utjämnat gjorde jag dock ett drag som öppnade upp ställningen och jag förlorade så klart. Med lite bättre tidsförbrukning hade jag tittat mer på alternativen och kunnat behålla balansen i ställningen. Som vanligt är jag själv min största fiende.

Rond 3 MN - Johanna Lundström, SK Framåt, 1563 1-0

I sista partiet för dagen mötte jag Johanna. Vi har i princip tittat på varandras samtliga partier sedan tidigt i höstas och det kan ju vara lurigt då. Hon har dessutom gått fram ofantligt mycket i spelstyrka på kort tid. Jag kände dock att jag hade ett visst psykologiskt övertag och jag visste att om jag fick upp en ställning av positionell karaktär så skulle det nog lösa sig. Jag spelade 3.Lb5+ i sicilianskt och sedan behövde jag inte fundera så mycket mer då Johanna spelade långt under sin förmåga och raskt satte bort ett par bönder och partiet.

Rond 4 Mladen Gajic, Lunds ASK, 2337 - MN 1-0

Första partiet på andra dagen bjöd på motstånd i form av topprankade Mladen. Efter att ha lurat in mig i en öppning jag sällan spelar så spelade han ut mig efter noter och jag gav upp i 20:e draget inför valmöjligheten att släppa till en garderad fribonde på d6 eller bli matt. Att möta Mladen är en jobbig psykologisk upplevelse, han spelar till synes lugna drag, men som verkar vagt hotfulla, tills man tillslut ser spöken överallt och han biter till. Bättre då att ge upp snabbt än att sitta och försvara en hopplös ställning.

Rond 5 MN - Karl Malbert, SK Framåt, 1686 1-0Rond 6 Anton Fritz, Västerviks ASK, 2215 - MN 1-0

Med Anton fullbordades min Odyssé som svart bland de topprankade. Lite tråkigt då jag kände att jag haft bra mycket bättre chans med de vita pjäserna. Nåväl, det utvecklade sig till ett engelskt parti där jag blev grundligt positionellt utspelad och trots att det såg spännande ut på slutet så hade jag aldrig någon reell chans.

Sammanfattning

Att hamna i den berömda "hissen" är aldrig roligt. Jag vann mot de lägre rankade och förlorade mot de högre. Det var stora rankingskillnader åt båda hållen, så det var inte så mycket att säga om. De fyra svarta inverkade också försvårande för mig, men så kan det vara. Jag var rankad åtta och kom på sjunde plats så det var ett normalresultat på alla sätt. Mina två resekamrater Johanna och Karl fick jag möta båda två, vilket ju också var småtråkigt även om jag vann mot båda. Dessa båda gick dessutom upp ca 30 rankingpoäng var ( medan jag själv backade 3 ) så det var glada miner i bilen. En trevlig turnering var det under alla avseenden och vi får hoppas att den håller på under många år framöver!

OKG-Draget 2010
1. Josef ASK, Västervik 5 av 6
2. Anton Fritz, Västervik 5
3. Victor Nilsson, Västervik 4,5
-----
7. Mikael Nilsson, Ölands SS 3
9. Karl Malbert, SK Framåt 3
14. Johanna Lundström, SK Framåt 2