05 december 2022

Serieseger!

Det blir en snabb comeback i div.2 för Ölands SS nästa år. Efter lite turer välkomnade vi ett fulltaligt Örebro II till Algutsrum för vår sista match i serien. Efter en trevande inledning såg det ganska bra ut. Vi kom väl ut på de flesta bräden, men så glömde Ingvar ett drag i öppningen i Grünfeldt varvid motståndaren fick bra spel. Markus, som spelade aggrisivt som sig bör, missade tyvärr att han kunde e6 och förlorade snabbt sedan. 0-1. På bord 3 var det dock säkert spel av Karl, som bytte ner till ett slutspel med löparpar och bönder mot torn och bönder, och slutspelsfantomen Karl vann säkert. Samtidigt fick Johanna in en fin kombination mot svarts passiva skandinaviska uppställning och så ledde vi med 2-1! I mitt eget parti fick jag snabbt spel som svart och efter kvalleoffer och aktiva löpare gick det tillslut inte att undvika damförlust och matt för motståndaren. 3-1. Göte gjorde spelade sin premiär i Ölandslaget genom att stabilt spela ner sin motståndare och tillslut vinna pjäs och parti. 4-1 och allt frid och fröjd?

Nåväl, Ingvars parti slutade tyvärr med en förlust efter den inledande öppningsfadäsen. Det fanns en del motspel i praktiskt spel och vits ställning innehöll av allt att dömma en hel del försvars- och kontringsresurser. Dessa utreddes inte till någon större grad då efteranalysen snarare var en mångordig exposé i svartspelarens bedrifter än något att betrakta som analys. Skojigt för honom. 4-2 återstående partier såg lite luriga ut. Joels motståndare spelade starkt och vann pjäs i mittspelet, vilket föranledde en bondestorm av Joel i hopp om avbyten och remi. Palle, som vann höstturneringen men haft en enbarmlig allsvensk säsong. Blev tillslut hjälte med en remi i ett ganska bra parti där han hade en del vinstchanser.

Kvar satt vi med Joels parti i ytterligare 2,5 timme. Efter 115 drag, bara 3 drag från 50-dragsregels infallande, ställde motståndaren till slut in sina mattförsök med löpare+springare och partiet slutade remi. Örebro fick därmed anträda sin 5-timmars återresa och gratulera oss till seriesegern.

Ölands SS - Örebro SS II 5-3

Mikael Lundström - Anders Lindén 1-0
Ingvar Landén - Max Henricson 0-1
Karl Malbert - Rickard Sagirbey 1-0
Johanna Lundström - Levente Fazekas 1-0
Paul Johansson - Terry Hansen 0,5-0,5
Göte Nissinen - Suraj Neelakantan 1-0
Joel Henriksson - Alan Lahoud 0,5-0,5
Marcus Johansson - Caspian Andersen 0-1