07 december 2016

HT 2016, mästare i kostym

Trotts ospelade partier kunde vi redan innan sista ronden utkora vinnaren av Höstturneringen 2016. En vinnare i kostym eller kakikostym och tropikhatt nämligen Jan Henell!I rond 7 spelades dock det om möjliga goda chanser till att få göra Jan H sällskap på pallen. Karl som vit mot Anders var en kamp om att få öppningen till en gambit när motståndaren Anders klokt nog duckade för detta. Nackdelen med att inte anta en gambit kan vara att motståndaren får upp en aktivare ställning vilket syntes bli fallet. Dock byttes damer och varsitt torn av och sedan antog Karl Anders remianbud. I mina glasögon såg ställningen fullt spelbar ut för vit med vissa vinstchanser. Men vis av erfarenhet så vet vi att Anders är en god strateg som kan lura bort motståndaren med positionellt spel. Remi är som bekant bra för båda.
Mikael C lyckades krångla till ställningen för Albins svarta pjäser och de svarta bönderna såg en aningens malplacerade i det efterkommande mittspelet. Det blev sedan enbart två torn kvar vilket gjorde det svårt för endera spelare att hitta några vettiga vinstdrag. Remianbud först från Mikael och sedan några drag senare ett sista anbud från Albin vilken de båda enades om.
Palle hade vit mot Jan F som presterat en fin turnering och nosade på pallplats inför sista ronden. Han har dessutom ett ospelat parti mot Albin. Poäng och Jan var med i den kampen. Palle hamnade som vit i Grünfeldgapet där svart vägrade ge några svaga vira fält på mungsflygeln till motståndaren. Palle byter ner för att möjligen få till ett genombrott i centrum men inser till sist att det vettigaste är att bjuda remi. Jan accepterade och har häng på pallfighten.
Christer och Jan H´s parti skjöts upp men för ingen av dem gör det särskilt mycket då deras placeringar var klar redan innan ronden.

HT 2016 rond 7

Karl-Ander............remi
MikaelC-Albin.....remi
Palle-JanF.............remi
Christer-Jan....uppskjutet