18 januari 2015

Fantastisk vinst mot Ronneby!

Åtta medlemmar drog söderut på morgonen för att försvara Ölands färger. Det fattades många toppspelare, men humöret var gott och sammanhållningen stor när vi äntligen anlänt till Ronneby. Med var ändå Ingvar Svensson, en man som bidragit stort till klubben som ideell styrelsekraft i många år och för närvarande Kassör. Jan Henell, Ordförande sen många långa år. Christer Erlandsson, gammal lagledare och styrelseledamot i klubben. Albin Olsson, ungdomsansvarig i klubben och lagledare. Mikael Persson, bidragande i skolschacket inom klubben med stort engagemang. Paul Johansson, schack-4an instruktör som alltid engagerar sig i allt man ber om och Johanna Lundström som också hjälpt till med schack 4an samt har varit ansvarig för en del av våra tävlingar i klubben. Dessutom representant i Distriktets styrelse och vår valberedning, samt jag själv som hjälper till lite med Schack 4an och sitter i styrelsen. Som sagt, vi kanske inte hade några toppspelare med oss men vi var alla goda representanter för föreningens betalande medlemmar.

När spelet väl börjat verkade det som om vi skulle få sakna våra ess, ställningarna såg inte bra ut och svårmodet var stort. I mitt eget parti, på första bordet, valde jag att spela Tarrasch mot franskt och fick upp en hyfsad ställning. Jag såg en fortsättning som jag tyckte verkade bra och gick in i ruffel. När det stod klart för mig att jag offrat bort partiet gick motståndaren oväntat in i en tvådragsmatt och jag vann partiet.

Sålunda hade vi helt plötsligt ledningen i matchen.
Johanna spelade ut sin motståndare i öppningen och vann material, men precis när hon skulle konsolidera ställningen missades ett hot på en pjäs och så var dagen förstörd, eller? Motståndaren misshandlade ställningen svårt och i slutspelet som uppstod fanns klara remichanser. När så Ronnebyspelaren ägnade sig lite väl mycket åt rökning i förhållande till att spela schack så råkade han överskrida betänketiden med ett par drag kvar till 40, och så ledde vi med två!
Ingvar S, som mötte en klart högre rankad motståndare, hade svårt i öppningen som svart och förlorade ett par bönder och partiet.
Christer råkade sätta en bonde i öppningen, men fann en kontring som inbringade kvalitetsvinst och en klart bättre ställning. Efter att systematiskt bytt av pjäser och skapat en fribonde vann han partiet och nu hade vi tre poäng!
Micke P spelade Caro-Kann, en öppning som vi lärt oss är ganska tveksam. Motståndaren missade dock några bra drag och Micke kunde helskinnad komma ur greppet och bärga en halva, 3,5 till laget!
Albin spelade Italienskt fryspringarspel som vit och lyckades med konststycket att komma ofantligt dåligt och förlorade också vederbörligen.
Henell spelade, som vanligt nu för tiden, Caro-Kann. Som vanligt blev han totalt utspelad i öppningen och stod på solklar förlust. Av någon märklig anledning så vägrade dock motståndaren konsekvent att spela på bra och missade ca 10-14 vinnande fortsättningar. Till slut visade Henell barmhärtighet mot motståndare och publik genom att kontra in en vinst och avsluta en på alla sätt plågsam tillställning. Vi hade vunnit! Att Palle sedan glömde ordningen på dragen i öppningen och förlorade lite bönder och parti, kan vi glömma nu. 4,5-3,5!

Ronneby SK - Ölands SS 3,5-4,5

Paul Johasson, 2099 - Mikael Nilsson 0-1
Mikael Jönsson, 1995 - Mikael Persson ½-½
Joakim Karlsson, 1876 - Albin Olsson 1-0
Bengt Svensson, 1809 - Paul Johansson 1-0
Natik Ahmedhanov, 1806 - Christer Erlandsson 0-1
Bengt-Åke Karlsson, 1720 - Jan Henell 0-1
Kenneth Nilsson, 1664 - Johanna Lundström 0-1
Anders Petersson Arenlind, 1734 - Ingvar Svensson 1-0