01 mars 2017

Blixt ÖM 2017

Blixt ÖM spelas den 12 Mars klockan 10 i sandby.
Urban vill veta hur många som tänker ställa upp senast på måndag klockan 18.
Anmälan sker till mig, Albin.


Semifinaler långa ÖM

Långa ÖM har rullat vidare med två avgjorda semifinaler på två olika speldagar och två olika platser.

Först ut spelade Urban mot Christer nere i Sandby enligt den förutbestämda tidsplanen. Christer som fick åka till främmande land alldeles ensam, skulle få en svår uppgift i och med en högljudd hemmaklack.
Koncentrationen i inledningen av partiet tröt och med bonde under som svart blev det en hejdlös och nagelbitande avslutning. Det var frågan om Christer skulle klara remi och därmed slå ut den sista kvarvarande Sandby spelaren eller om Urban skulle lyckas utnyttja sitt bondeövertag.
Christer som har hittat formen efter nyår gjorde det svårt för sin motståndare och tillslut blev det remi. En riktig kämpar insats som visar varför hans medaljskåp är fyllt av ÖM guld genom åren.

Andra semifinalpartiet var mellan mig & Benny. Två kusiner som möts i en semifinal i ÖM gjorde att deras mor/far föräldrar hälsade all lycka till i den långt gångna turneringen. De menade på att det var roligt att vi i den yngre generationen blivit bättre än de andra i släkten som spelar schack.

Jag öppnande för ovanligheternas skull med d4 för tänkte att min motståndare inte var van att möta annat än e4 mot mig. Inget fel i det och med ett annat parti som spelades bredvid kunde man slappna av och börja tänka. Benny fick en skarp löpare som hade sin linje genom hela brädet.
Mitt uppe i allt fick jag "Linkan- syndromet" från Lag-ÖM 2009 där "om någon slår något av mig slår jag inte tillbaka". Bra spel av Benny i kombination med detta var jag helt plötsligt 3 bönder under.

Nu var det väl läge att ge upp tänkte man, speciellt sedan dambytet tvingades fram och det återstod torn, löpare mot min springare, torn. Benny som aldrig varit i ÖM final tidigare började få vinstkänning vilket gjorde att fokuseringen brast. En simpel avdragare kom som en skänk från ovan och pjäsen rök för Benny. Saken blev inte bättre när sedan en bonde till rök och det var nu 3 bönder & torn mot bonde, torn & springare.
Jag blev tvungen att sätta in hårt spel för att jag skulle ha en chans att vinna. Benny hade nämligen två fribönder som fick vandra fram sakta men säkert. Tillslut höll det inte längre och ett sista desperat försök med en tornmatt på sista raden stoppades enkelt och Benny gick segrande ur den dramatiska striden!

Resultat semifinaler långa ÖM

Urban - Christer 0,5-0,5
Albin - Benny 0-1

Final (datum & färg oklart)

Christer - Benny


Änkan har sedan tidigare lovat att om Benny Rosenquist vinner långa ÖM i år ska han äta upp en rosenkvist.
"Inte för att Benny är dålig på något sätt, utan för att de andra är så in i helvetes bra", lyder hans kommentar.