07 februari 2017

Långa ÖM 2016

Dåligt med resultatuppdatering vad det gäller långa ÖM. Här följer en sammanfattning om vad som har hänt:
Första tävlingsdagen blev den 30 januari i Sandby. Reglerna bestämdes till detsamma som det alltid varit, nämligen 2 timmar vardera per parti, direktutslagning och lägst rankad väljer färg.
Rankingtalet bestämdes utefter senaste LASK noteringen och efter en seedad lottning var spelarna redo för åttondelsfinal.
Från klubbens sida anmälde sig Benny, Jan H, jag (Albin) och Christer E.

Åttondelsfinalen seglade de flesta seedade namnen sig förbi någorlunda lätt. Själv hade jag stora problem att vinna mitt parti mot Bo Olsson, men efter att jag lyckats komma ner med damen och schackat i mig en massa bönder var det lugnt. Benny såg stabilt på sitt parti mot Erling Fredriksson med två bönder över i ett tidigt stadie men höll sånär på att tappa partiet till remi i slutskedet. Så blev inte fallet och även han var klar för kvarten.
Henell mötte Ingvar Karlsson som svart (!). Remi skulle därmed räcka för avancemang. Det blev ingen remi utan istället en säker seger. Christer E som hade tankarna på sin semester som var inbokad dagen efter, såg ut att redan sitta på flyget. En lurig och pratglad Ulf Rosén gjorde inte saken lättare och med bonde under såg det kämpigt ut för vår käre Christer.
Men som så många gånger förr hittade han en stilfull kombination och motståndarens dam gick inte att rädda!

Resultat åttondelsfinal långa ÖM:

Urban Arvidsson - Niklas Petersson, 1-0
Ingmar Andersson - Tomas Svensson (inställt)
Christer Erlandsson - Ulf Rosén, 1-0
Fredrik Svensson - Max Strandberg, 1-0
Albin Olsson - Bo Olsson, 1-0
Leif Svensson - Christer Carlsson, 1-0

Igår kväll var det återigen dags för ÖM Schack. Halt på vägen gjorde att jag kom 10 minuter sent. Men jag var inte sist. Christer körde direkt från flygplatsen efter sitt semesterfirande. Brun och fin dundrade han in kvart över sju. Alla var samlade och kvartsfinalerna kunde börja.

Jag ställdes mot den regerande Ölandsmästaren Leif och eftersom jag var vit var jag tvungen att pressa på. Någonting som vändes till det motsatta och Leif fick ett rejält kungsangrepp. Oklart vad som hade gett mest utdelning i själva avbytet när väl slagen smattrade. Men när dimman lättade lite grand vart det två pjäser & torn för min del, mot två torn och två merbönder för Leif.
Trasslig ställning speciellt för vit men tillslut hittade jag motspel genom en frigjord bonde. Tidsnöden trädde i kraft från båda sidor och efter flera okontrollerade drag fick jag ned en bonde och kunde sätta matt med den omvandlade damen.
Henell som vit, med en höstturneringstitel färskt i blodet och kanske den spelaren med bäst form mötte Benny bredvid mitt parti. Dambyte och flera pjäser byttes av i öppningen och det blev tillknäppt. Vad skulle Henell hitta på? Han lyckades skramla fram en ensam fribonde mitt på brädet men skulle den orka ända ner? Den kom ner till näst sista raden men väl där skulle Benny hinna ikapp. Bonde under för Henell i ett tornslutspel. Nu trodde väl alla attt det var det kört eftersom ordspråket lyder "Tornslutspel med bonde mer är lika med remi förutsatt att någon leder med en bonde". Någonting Henell kände till och började ruffla i panik. Sedan sade Benny schack matt!
Christer E mötte Fricke Svens och hade samlat solenergi från andra sidan kontinenten. Hela han lös upp och de vita pjäserna måste ha bländat Fredrik duktigt när han kom i dålig bondeställning där dubbelbönderna ställde till det för honom. Därmed tillhör 3 av 4 semifinalplatser ÖSS spelare.

Resultat kvartsfinal långa ÖM

Christer E - Fredrik S, 1-0
Albin O - Leif S, 1-0
Jan H - Benny R, 0-1


Semifinal (färger ej valda)

Urban - Christer
Albin - Benny